sabato 19 novembre 2011

Milijon evrov za trg

Milijon evrov za trg

Tondova uprava dodelila devinsko-nabrežinski občini prispevek v višini 960 tisoč evrov. Obnovitvena dela naj bi se začela že pred koncem leta in naj bi potekala po odsekih.

Trg Sv. Roka v Nabrežini (KROMA)

sobota, 19. novembra 2011 | 21:40 |

Pkoraj milijon evrov za obnovo nabrežinskega trga. Deželni odbor Furlanije-Julijske krajine je včeraj odobril prispevek devinsko-nabrežinski občini v višini 960 tisoč evrov za obnovo nabrežinskega trga. Novico je sporočil devinsko-nabrežinski podžupan (in verjetni županski kandidat desne sredine na občinskih volitvah prihodnje leto) Massimo Romita.
Tondova uprava je odobrila prispevek na pobudo odbornice za finance Sandre Savino. Prošnjo za prispevek je konec januarja letos predložil devinsko-nabrežinski župan Giorgio Ret, in sicer v sklopu deželnega zakona št. 2 iz leta 2000. Slednji predvideva možnost prispevkov za obnovo vasi in zaselkov ter trgov, da bi tako pripomogli k »razvoju okoljskih družbenih, kulturnih in turističnih vrednot.« Na podlagi tega zakona lahko posamezne občine prejmejo enkratne prispevke ali mesečne prispevke za dobo dvajsetih let. Deželna uprava je občini dodelila prispevek za dobo 20 let.
Devinsko-nabrežinska uprava je objavila prve elaborate načrta za prenovo nabrežinskega trga januarja letos. Pripravila jih je ekipa fakultete za arhitekturo tržaške univerze z dekanom prof. Franzianom na čelu. Skupina arhitektov je izdelala projekt po posvetovanju s krajevnim prebivalstvom in predvsem z nabrežinskim jusom, kar naj bi privedlo do načrta, ki naj bi užival široko podporo domačinov. Nabrežinski trg, znan tudi kot Trg sv. Roka, se namreč nahaja na parceli, vknjiženi na ime Nabresina Gemeinde, to je na nabrežinski jus. Zato so nabrežinski jusarji svojčas zahtevali, naj se občinska uprava o obnovi trga najprej in izključno posvetuje prav z jusom.
Devinsko-nabrežinska uprava je vključila obnovo nabrežinskega trga v seznam javnih del za letošnje leto, predvideni strošek pa znaša milijon 545 tisoč evrov.
Januarja predstavljen predhodni načrt je bil dodelan in dobil obliko izvršnega načrta. Na občini si - po dodelitvi deželnega prispevka - prizadevajo, da bi celoten birokratski postopek sedaj močno pospešili, omejili na minimum vse birokratske obveze in čim prej začeli z deli. Po napovedih podžupana Romite naj bi ta stekla še to leto. Potekala bodo po odsekih, da bi tako povzročili domačinom čim manj nevšečnosti.
M.K.


Nessun commento:

Posta un commento